ZAŠTO ANGAŽOVATI AGENCIJU ZA NEKRETNINE?

ZAŠTO ANGAŽOVATI AGENCIJU ZA NEKRETNINE?

Agencija za nekretnine u savremenom svetu glavna je karika za povezivanje kupca i prodavca i/ili zakupca i zakupodavca. Kod nas do pre par godina to nije bio slučaj ali u poslednje vreme sve više su zastupljene agencije u prometu i zakupu nepokretnosti. Naravno živimo na podnevlju gde neki ljudi i dalje razmisljaju u pravcu ,,Šta će mi agencija kad to mogu i sam?,, ali mi se ne bi složili sa ovakvim razmišljanjem. Jer prvenstveno što Vam pomaže u pronalasku nekretnine saradnja sa agencijom za nekretnine ima još prednosti:

1) AGENCIJA DAJE PRAVNE I STRUČNE SAVETE

Agencija je u obavezi da Vas pravno zaštiti kako bi se posao obavio neometano. To podrazumeva proveru vlasništva nad nekretninom, pravni status, kao i proveru bonitetnih ocena firmi ukoliko je zakupac pravno lice. Agencija obezbeđuje ugovor o zakupu kao i organizovanje pregovora vezanih za nekretninu za koju ste zainteresovani.

2) AGENCIJA ŠTEDI VAŠE VREME

Svaka agencija ima svoju bazu podataka koja se redovno dopunjava i ažurira i samim tim štedi Vaše vreme. Čim predočite agentu Vašu tražnju on će po zadatim parametrima odmah izdvojiti nekretnine koje odgovaraju kriterijumima Vaše tražnje. Nekretnine koje agencije imaju u bazama podataka nisu uvek dostupne na sajtovima za oglašavanje pa je najbolje direktno kontaktirati agenciju.

3) AGENCIJA PRUŽA SVE INFORMACIJE KAO I KOMPLETNU PREZENTACIJU NEKRETNINE PRE ODLASKA NA TEREN

Agencija za nekretnine ima web sajt gde su dostupne nekretnine koje su trenutno na tržištu. Tamo možete pronaći fotografije, detaljan opis kao i sve informacije vezane za nepokretnost. Moramo da napomenemo da postoje nekretnine koje svaka agencija zastupa ekskluzivno odnosno samo ona ga ima u ponudi i ne može se pronaći na sajtu agencije kao ni bilo gde drugde. Zbog toga važno je da birate agenciju koja je naprimer specijalizovana za nekretnine koje tražite što su u našem slučaju poslovni prostori.

 Tako da naš savet je da ukoliko se odlučite za kupoprodaju ili iznajmljivanje nepokretnosti prvo se raspitajte i o agencijama za nekretnine i pronađite agenta koji Vam odgovara. Birajte proverenu agenciju! S tim u vezi naša agencija postoji i uspešno obavlja poslove posredovanja već deset godina. Na osnovu višegodišnjeg iskustva stekli smo kredibilitet u kupoprodaji i iznajmljivanju pre svega kancelarijskih prostora a zatim halskih prostora-magacina kao i lokala.

Kada odlučite sa kojom agencijom želite da sarađujete potrebno je da jasno i iskreno iznesete Vaše želje i potrebe vezane za potražnju nekretnine. Naravno, agenti Vam stoje na raspolaganju da sugerišu, daju savet, podele svoje mišljenje stvoreno iskustvom a u krajnjoj liniji da Vam pomognu i ponude najbolje rešenje kako bi vaša potražnja za određenom nekretninom prošla što brže i na obostrano zadovoljstvo.

Svaka agencija ima bazu koji redovno ažurira i dopunjava a koja je formirana na osnovu višegodišnjeg rada te je u agenciji mnogo lakši put do nekretnine koju tražite od ponude na sajtovima koji nude uslugu prodaje i izdavanja nepokretnosti.

Procedura pri angažovanju agencije za nekretnine nije komplikovana. Čim odlučite sa kojom agencijom želite da sarađujete kontaktirajte agenta i iznesite mu svoje zahteve. Agent zakazuje gledanje nekretnina koje Vas interesuju i prilikom obilaska istih sa agentom potpisujete UGOVOR O POSREDOVANJU. Ovo je ugovor koji se potpisuje kao dokaz da Vas je upravo ovaj agent ispred agencije u kojoj radi prvi doveo u vezu sa vlasnikom nepokretnosti koju Vam pokazuje i da ste u skladu sa tim u obavezi da ukoliko se odlučite za nekretninu koju Vam je pokazao agent, agenciji isplatite novčanu nadoknadu na ime posredničke provizije. Naravno ugovor o posredovanju Vas ne ograničava da samostalno ili preko druge agencije pronadjete nekretninu pod uslovom da Vam agent tu nekretninu nije ponudio i odveo Vas na teren.

 Procedura nakon pronalaska odgovarajuće nekretnine je veoma jednostavna ukoliko se radi ispravno. Naravno agent je tu da Vas sprovede kroz ceo proces. Nekada klijent pronadje odgovarajuću nekretninu na prvom gledanju a nekad proces ume da potraje danima, nedeljama pa čak i mesecima. Sve zavisi od ponude nekretnina na tržištu u momentu tražnje.

Agent pored terena organizuje i sastanak sa vlasnikom nekretnine za koju ste zainteresovani. Ono što se dogovorite sa vlasnikom nepokretnosti stavlja se na papir koji nazivamo UGOVOR O ZAKUPU NEPOKRETNOSTI. Ugovor o zakupu nepokretnosti mora da sadrži jasno definisane sledeće stavke: podatke kako o zakupcu tako i o zakupodavcu, podatke o nekretnini koja je predmet zakupa, datum zaključenja ugovora, ročnost ugovora, iznos mesečne zakupnine kao i modalitet plaćanja, iznos depozira,  otkazni rok, jasno naznačene troškove koji spadaju na teret zakupca a koji na teret zakupodavca,...

Nakon definisanja svih elemenata ugovora sledi potpisivanje i time se posao agencije smatra zaključenim.

Naravno na svakom od nas je da li će tražnju nekretnine poveriti agenciji ali u većini slučajeva postoje vlasnici koji i ne žele sami da izdaju/prodaju nekretninu. Prvenstveno zbog uštede vremena a zatim i pravne zaštite obzirom da je agencija u obavezi da proveri i zakupca i zakupodavca.

2023. © Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta i slika bez prethodnog odobrenja. Orange Investment.
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.