KAKO POMOĆU INDEKSA CENA DA IZRAČUNATE VREDNOST NEKRETNINE?

KAKO POMOĆU INDEKSA CENA DA IZRAČUNATE VREDNOST NEKRETNINE?

Ukoliko kupujete ili prodajete nekretninu, ili ako je neko iz Vaseg okruzenja okupiran ovim poslom verovatno ste culi recenicu ,,Koliko vredi moja nekretnina?,, Na primer ljudi se uglavnom vode time ,,Komsija je prodao garsonjeru za XY eura,, ali nije svaki stan u zgradi isti I nije svaka nekretnina ista! Svedoci smo da su se cene nekretnina poslednjih godina izuzetno promenile. Republicki geodetski zavod je uveo novu opciju gde svi mozemo na mnogo laksi I brzi nacin odrediti cenu nase nekretnine ali samo na osnovu nekretnina prometovanih posle 2016. godine jer od tada poticu parametri na njihovom sajtu.

Na veliku srecu svih nas od nedavno Republicki geodetski zavod uveo je indeks cena nepokretnosti za Srbiju, čime je po prvi put omogućeno građanima besplatan, transparentan i precizan uvid u podatke na osnovu kojih mogu da prate kretanja na tržištu nepokretnosti. Na sajtu RGZ-a mozete odabrati period prometa koji Vas zanima kao I tip nepokretnosti I otvara Vam se prozor sa mapom I uvidom u povrsine, lokacije, cene nepokretnosti kao I period prometa.

Prema informacijama iz RGZ-a broj prodatih stanova u trecem tromesecju 2022 godine je za 5,6 % manji nego u istom period prosle godine. Iz cega zakljucujemo da usporavanje trzista dovodi do pada kupoprodaje nekretnina putem stambenog kredita. Razlog ovome je verovatno rast kamatnih stopa koje nude banke. Indeks cena stanova je pokazatelj rasta vrednosti nepokretnosti u određenom periodu.

U indeks cena nepokretnosti ulaze elementi kao što su sobnost, spratnost, veličina stana, da li zgrada ima lift, vrsta grejanja, koliko su udaljene pijaca, bolnica ili škola kao I opsluzenost same lokacije.

Na osnovu uvodjenja ovog indeksa stanovnistvo I privreda imace jasan uvid u kretanje trzista nekretnina na teritoriji Republike Srbije.

KAKO IZRACUNATI CENU STANA POMOCU INDEKSA?

Na osnovu indeksa lako se može izračunati vrednost stana ali samo za one koji su u prometu od 2016. godine, jer od tada potiču parametri za izračunavanje.

Ako smo kupili stan u prvom kvartalu 2019. godine kada je bazni indeks bio 100, a danas je indeks za celu Srbiju 138,08, to znači da je vrednost starogradnje i novih nekretnina porasla 38 odsto.

Kako se izračunava trenutna vrednost nekretnine? Parametri za racunanje cene stana starije gradnje koji je kupljen u trecem kvartalu 2020. godine:

Ako se uzme da je stan kupljen za 100.000 evra pomnoži se sa trenutnim indeksom od 147 i potom podeli sa indeksom u trenutku kupovine, 115, dobiće se rezultat od 128.000.

Po rastu cena nekretnina poslednjih godina prednjače Beograd i Vojvodina, dok su u poslednjem kvartalu to južna i istočna Srbija, naročito kada je reč o starogradnji.

2023. © Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta i slika bez prethodnog odobrenja. Orange Investment.
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.