CENE IZNAJMLJIVANJA STANOVA U NOVOM SADU

CENE IZNAJMLJIVANJA STANOVA U NOVOM SADU

Novi Sad je veliki univerzitetski grad koji siri ruke studentima iz raznih krajeva kako Republike Srbije tako i okolnih država. Svake godine početkom septembra i oktobra gotovo da nije bilo moguće naći slobodan stan obzirom da se naročito mali stanovi izuzetno brzo izdaju ali ako se vratimo na pandemiju korona virusa, Novi Sad kao i svi veliki gradovi koji nude mogućnost školovanja i veliku ponudu stanova za izdavanje vraćanjem prvestveno studenata svojim kućama ostao je polu prazan te su vlasnici nekretnina za rentiranje bili prinuđeni da spuste cene kako bi im se bar troškovi otplaćivali. Medjutim, vraćanjem studenata u amfiteatre i prelaska sa online na redovnu nastavu potražnja za stambenim prostorima je opet porasla. Cene izdavanja stanova su naglo skočile ali početkom 2022 godine imigracijom stranih državljana pretežno Rusa i Ukrajinaca tržište nekretnina se pretvorilo u pravi balon. Oni su postali ciljna grupa stanodavaca koji su počeli stalnim zakupcima da podižu rente za gotovo 40 odsto više što prosečnom studentu ili porodici sa decom postaje nepristupačno.

Obzirom da Ruski i Ukrajinski državljani bežeći iz ratne zone privremeno utočište pronalaze u Srbiji cene zakupa stanova im nisu pitanje. Upravo to stavilo je domaćeg podstanara u veoma nezgodnu poziciju jer za novoformiranu cenu kirije teško može da se izdvoji od prosečne srpske plate.

Iako se svetlo na kraju ovog tunela trenutno ne nazire i neizvesnost iz dana u dan je sve veća postavlja se pitanje da li će balon tržišta nekretnina naprasno pući ili će u ovom slučaju država kao organ morati da realguje?  Ali kao što znamo cenu ipak diktira tražnja, i sve dok je ona velika cene rastu, a kada stanodavaci ne budu imali kome da ga izdaju svoje nekretnine biće prinuđeni da spuste cenu.

Trenutno za rentiranje stana u Novom Sadu potrebno je izdvojiti u proseku za garsonjere od 250-400 eura, jednosobni i dvosobni stanovi krecu se od 450 do 700 eura dok se cene vecih stanova krecu i do 2000 eura na mesecnom nivou.

2023. © Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta i slika bez prethodnog odobrenja. Orange Investment.
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.