• Vojvode Mišića 3, 21000 Novi Sad
 • 021/ 55 72 77
 • 061/ 26 00 698
 • office@orangens.com
 • Registar posrednika br. 1181
jeftini stanovi novi sad
JEFTINI STANOVI U NOVOM SADU SU TU PRED VAMA !!!
PONUDA KANCELARIJA
ZA RENTIRANJE

GRADSKA KUĆA U NOVOM SADU

21. Feb 2022
GRADSKA KUĆA U NOVOM SADU

 

Gradska kuća nalazi se na zapadnoj strani Trga Slobode a izgrađena je 1895. godine u neorenesansnom stilu, po projektu arhitekte Žerž Molnara. Fasada zgrade je sa upečatljivim jonskim i korintskim stubovima. Duž fasade ističe se 16 alegorijskih figura koje simbolizuju različite ljudske delatnosti i dela su Julija Anike. Na vrhu zgrade je visoki toranj u kome se nalazi zvono Svetog Florijana, zaštitnika grada. Zvono je nazvano Matilda po imenu dobrotvorke koja je zvono poklonila dobrovoljnom vatrogasnom društvu. 

 

Mnogo Novosađana ne zna da na Gradskoj kući postojalo zvano po nazivu “Matilda”, a oni koji su ga zapazili sigurno ne znaju čemu je služilo. Ono se tu nalazi još od 1895. godine kada je zgrada podignuta.

Nekada je ono imalo svoju funkciju, i moglo je zvoniti u tri slučaja. Na balkonu tornja, pored zvona, dva stražara naizmenično motrili su i danju i noću na Novi Sad i pazili na požare. Kad bi primetili požar oni su kratkim signalima obaveštavali vatrogasce i građane u kojem delu grada gori vatra. Broj udaraca u zvono (signala) je tačno označavao u kojoj je četvrti požar, tako da su vatrogasci sa Trifkovićevog trga, (gde se u XIX veku nalazila vatrogasna četa) mogli odmah da se upute na pravo mesto.

Centar sa užim delom bio je prvi kvart, prostor između Železničke i Futoške ulice drugi, od Futoške do Kisačke treći, a deo od Kisačke prema Almaškom kraju četvrti, dok su salaši sa Klisom i Čenejom bili peti kvart. Sem toga, ako je dan, stavljao se na toranj Gradske kuće crveno barjače u pravcu gde je izbio požar, dok bi noću na motki visio zapaljen fenjer za istu svrhu. Zvono je takođe služilo da svakog dana, ujutru u 5 časova označi početak pijace, a svakog dana u 12 časova označavalo je zatvaranje, i podne. Takođe je javljalo o smrti gradskih činovnika ili vatrogasaca koji su svoju dužnost obavljali dobrovoljno, sve dok nije osnovana profesionalna vatrogasna dužina. U tim prilikama zvono je davalo duge signale.


Za vreme predratne Jugoslavije ovo zvono nije bilo u upotrebi, a u toku okupacije (1941–1944.) zvonilo je za uzbunu, kada su Novi Sad nadletali saveznički avioni i bombardovali ga.

 

 

Danas u Magistratu  boravi gradska Vlada i njena administracija. Više nema ni zvona «Matilda» (pretopljeno u ratu), ali lepota građevine i njena sećanja još uvek privlače poglede i pažnju radoznalih. Na jednoj od bronzanih tabli koja se nalazi na fasadi Gradske kuće stoje ispisani gradovi pobratimi Novog Sada sa kojima se ostvaruje privredna i kulturna saradnja. Ovi gradovi su: Modena iz italijanske provincije Emilija-Romanja, Helioupolis- predgrađe Atine, Budva iz Crne Gore, Čengčun iz Kine, Dortmund iz Nemačke i Norvič iz Engleske.

 

smrtovnice

NAJNOVIJI POSTOVI
Kupovina stambenog prostora

Kupovina stambenog prostora

21. Feb 2022

Kupovina stambenog prostora   Kupovina ,,novog,, stambenog prostora za mnoge predstavlja poseban I veoma bitan događaj u životu. S toga je razumljiva euforija koja prati ...

POREZ NA PRENOS APSOLUTNIH PRAVA

POREZ NA PRENOS APSOLUTNIH PRAVA

21. Feb 2022

Nakon što kupite stan, na redu je prijava i plaćanje poreza. Jedna od prvih stvari koju treba da uradite jeste da podnesete poresku prijavu za utvrđivanje poreza na p...

Zašto sa agencijom za nekretnine potpisujete ugovor o posredovanju?

Zašto sa agencijom za nekretnine potpisujete ugovor o posredovanju?

4. Aug 2017

Prvi i najvažniji razlog zašto agencija insistira na potpisivanju Ugovora o posredovanju je slovo zakona. Zakonom o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti, Član 15....

 • ORANGE
 • Mi pravimo razliku.
  Formirali smo tim koji ume da sasluša i da ponudi najbolje rešenje. Od nas će te dobiti savet, podršku i tim koji radi za Vas, jer mi pravimo toliko traženu razliku.
 • KONTAKT
 • ORANGE INVESTMENT SOLUTIONS
 • Vojvode Mišića 3
 • 21000 Novi Sad
 • 021/ 55 72 77
 • 061/ 26 00 698
 • office@orangens.com
® 2017. Sva prava zadržana. Orange.